ОСВЕТЛЕНИЕ ЗА ПАРКОВЕ И ГРАДИНКИ

Осветлението на паркове и градинки преди всичко трябва да се фокусира върху безопасността на пешеходците, които вървят по пътеките в парка. Осветлението трябва да дава възможност на пешеходците да различават различните предмети и препятствия и да им даде възможността да виждат другите пешеходци.
Нивото на осветяване може значително да повлияе както на визуалният вид на парка през нощта, така и за безопасността на парка през нощта. Натриевите лампи с високо налягане, които са често използван източник за градско осветление, са с жълто-оранжева светлина с ниско цветопредаване. Тази светлина замъглява яснотата на образа и значително намалява общото качество на осветеност на градската среда.

Парковете и градинките обикновено изискват бяла светлина, за да се получи по-добро цветопредаване. Бялата светлина осигурява по-добра видимост за пешеходците. Следователно най-подходящи са метал-халогенните лампи с мека бяла светлина или светодиоди с бял цвят, които правят цветовете по-близки до естествените, т.е. осигуряват по-добра визуална яснота и възприемчивост на предметите.
Качеството на осветеността е съотношение между яркостта на светлината и разстоянието до светлоизточника. Светлината става по-разсеяна, когато сме по-далеч от светлоизточника, така че за да постигнем желаната яркост, трябва да поставим осветителя на такава височина, която хем да създаде желаното качество светлина, хем да няма прекомерни отблясъци за пешеходците.
Осветителните тела избирани за осветление на паркове и зелени площи трябва да бъдат проектирани за външни условия, т.е. водоустойчиви осветителни тела (най-добре IP 66) и UV-устойчиви, за да се запази първоначалното изпълнение възможно най-дълго. Когато осветителите са монтирани при относително ниска височина (от 2 до 4 метра) е желателно да да бъдат тип анти-вандализъм, където осветителите са изработени от здрави и качествени материали, като например удароустойчив корпус от алуминий, стомана или усилен поликарбонат за защита.
Фирма ЮНИА-Т ЕООД предлага широка гама от улично и парково осветление и осветители тип анти-вандализъм. Естетическият аспект при избора на такова осветление също трябва да бъде взет под внимание. Използваните материали, формата и стила на осветителни тела, трябва да се съобразяват с особеностите и архитектурата на района в който се инсталират. Осветителите можете да видите на сайта на фирмата www.juniabg.com в раздела „УЛИЧНО И ПАРКОВО ОСВЕТЛЕНИЕ”